Подло, нечестно и неморално е в сферата на здравеопазването да

...
 
Подло, нечестно и неморално е в сферата на здравеопазването да
Коментари Харесай

Извини се, бе!

  Подло, непочтено и аморално е в областта на опазването на здравето да се извиват ръцете на родителите с трикове и номера
Елитна стоматологична клиника, която се обявява с това, че работи със здравната каса и покрива целия пакет за детско зъболечение. За определени експерти се чака с месеци. Никой от постоянните пациенти не роптае за това. Когато става въпрос за здравето на децата, родителите не пестят средства и доплащат нужните процедури. И се усещат меко казано омерзени, когато някой издевателства с това. Обикновено това се случва постфактум. След като са им извили ръцете и са им блъснали гласовит финансов пестник, тъй като... парите за здраве не се броят.

Записан час за вадене на две млечни зъбчета. Майката (в случая аз) е декларирала категорично, че става въпрос за дете, а името на детето попада от години в системата на клиниката, тъй като са вършени редица операции там. В това число и вадене на други млечни зъби. Този път изненадата идва мъчително – като вадене на зъб без анестезия.

- 90 лв..

- Какво 90 лв.?

- Трябва да платите за двата извадени зъба.

- Защо? Касата не покрива ли към този момент това?

Тази година не сме били на ортодонт, тъй че няма по какъв начин да сме изчерпали лимита. Знам какъв е правилният отговор, само че не допускам какво ще последва.

- Тя го покрива, само че този лекар не работи по каса.

- Клиниката обаче работи.

- Точно по този начин, тя работи, докторът – не.

- Защо не го уточнихте авансово, с цел да си направя сметката?

- А вие не си ли я направихте? Би трябвало да знаете, че се заплаща.

- Напротив, знам, че тъкмо за това не се заплаща. Включително и при вас.

- Е да, но при този лекар се заплаща.

- И какво вършим в този момент, когато зъбите са към този момент извадени? Аз отхвърлям да платя, тъй като съм прецизирала, че не желая час при съответен стоматолог и съм обяснила доста тъкмо защо става дума. Тоест, казусът е ваш.

- Докторееее, имаме проблем! - провиква се на часа дамата на регистратурата, която към този момент ме гледа с нескрита ненавист. След къс диалог с доктора на ухо, тя закарфичва „ казуса “ с взор и просъсква: „ Хубаво, само че следователно ще чака. И ще даде 1.80 лева за снемане на здравен статус. “

Статусът обаче не е снет, тъй че шашардисаното дете с окървавени марлички в устата се връща назад в кабинета, с цел да му опишат зъбите. И към този момент извадените.

Тук към този момент съм напът да си ударя главата в стената, че съм предизвикала на детето си този призрачен сън. Можех да изискам авансово лист на докторите в клиниката, които работят с касата или този месец да не платя тока, водата и телефона, тъй като... Абе, парите за здраве не се броят!

Предния път, когато ми извиваха по този начин ръцете, това се случи чак в Бургас. Изпратихме сина си на детски лагер, само че в деня преди да се върнат назад ни телефонираха да дойдем от София и да си го приберем, тъй като е пипнал вирус. В болничното заведение в Царево го прегледали, дали на учителките две банки с глюкоза и ги изпроводили назад в лагера. А там се оказало, че няма кой да закачи детето на системата и повикали здравна сестра, която да свърши това против 30 лева на банка. И тъй като положението му се влошавало, повикали и частен лекар, който да го прегледа против възнаграждение, щото другите отказали да поемат случая. Посрещнаха ни с наръч квитанции, които добавихме към разноските за непредвиденото пътешестване. Оправихме сметките стремително, тъй като в това време дребният се оказа настанен в реанимацията до една умираща баба и трябваше незабавно да се преместим в друго поделение. В последна сметка този лагер ни се върза финансово като фамилна отмора за трима души в Гърция, единствено дето прекарахме няколко спомагателни дни в инфекциозното в Бургас. И до момента си припомням по какъв начин ме нахока един лекар, който пристигна на визитация и ми изясни, че съм най-простия и най-несъобразителен човек на света, тъй като не съм си взела нощничка от София, а съм хукнала с едните облекла на гърба да избавям детето, на което едни негови сътрудници са отказали помощ. Ей по тази причина сме били на това състояние, тъй като хората като мен не проявявали почитание към специалността им. И след това сме се чудели за какво лекарите бягат в чужбина. А аз гледах отговорно надолу, пристъпвах от крайник на крайник и се чудех по какъв начин да се извиня на всички доктори в България за породеното стеснение...

Мога да опиша и по какъв начин се заплаща за незабавен обзор на пищящо от болки в ухото дете, тъй като някой в незабавното е решил, че незабавният случай не е чак толкоз незабавен и може да се изчака до следобеда, с цел да се вземе направление от джипито. Мога, само че надали има някой родител, който да не е минал по този път. С няколко майки си бяхме съставили лист – за спукана глава тук, за стомашно неразположение – там. И като се наложи, не обикаляш с таксита из цяла София в най-натоварения трафик, с цел да те подмятат насам и натам. Пестим пари и нерви, сиреч. Но и при най-хубавото обмисляне се случва някой да те ошамари ей по този начин пътьом. Ако отвърнеш, току виж влезеш в новините като бияч на доктори. То докторите най-често не са отговорни. Мизериите ги вършат тези на регистратурата, само че нейсе. Извинявам се, бе! На всички се оправдавам. Повече няма да се повтаря...
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР